"Artsen frauderen nog steeds..." - Lieven Annemans

Plaatsingsdatum: 1-sep-2016 11:22:46

Een headline die zoals zo vaak niet volledig de lading van de onderliggende tekst dekt. Er zijn allicht rotte appels in mand van gezondheidswerkers. Ik kan enkel spreken over mijn discipline van de pathologische anatomie. Al wat we factureren kan gecheckt worden in ons verplicht te bewaren archief van 30 jaar. Het kan niet duidelijker zijn!

Op onze website vind je de kostprijs van ons onderzoek en in de frequente vragen vind je allicht enkele antwoorden die inzicht kunnen geven.

Voor de duidelijkheid (dit geldt tot heden ten dage):

1. er zijn geen forfaitaire vergoedingen voor de pathologie in België

2. er is door de patiënt te betalen remgeld (kan je nagaan op nomensoft van het RIZIV) per onderzoek, met uitzondering voor het preventieve baarmoederhalsuitstrijkje (mits het voldoet aan de voorwaarde 1x per 3 kalenderjaren).

3. er zijn geen supplementen voor pathologie AZ ZENO

4. er is een landelijk probleem met het traject bevolkingsonderzoek baarmoederhalsuitstrijkjes waarbij de patholoog niet altijd inzage heeft op het traject van de aangeboden patiënte. Kort samengevat kan het zijn dat de aanvragende arts en de patholoog op basis van de beschikbare informatie uitgaan van een preventief strijkje binnen 3 kalenderjaren en daarop onderzoek doen (bv met terugbetaalde aanvullende tweede lezing en HPV test) waarna achteraf blijkt dat de patiënte toch elders een onderzoek heeft gehad waardoor het strijkje zelf niet meer onder het terugbetaalde tarief valt en erger nog de eventuele aanvullende tweede lezing en HPV test evenmin terugbetaald worden waardoor deze laatste voor de volle rekening aan de patiënte (68€) aangeboden wordt. De tweede lezing kunnen we schrappen achteraf en de eerste lezing zetten we op een cytologisch onderzoek voor kankercellen waardoor dit ook terugbetaald wordt, maar de HPV test is uitbesteed en te betalen.

5. je kan als patiënt van AZ ZENO een rekening krijgen van Pathologie AZ ZENO en de partners waar we mee samenwerken: AZ Delta, Yperman Ziekenhuizen, UZGent, UZA. Deze rekening kan ook later dan verwacht ontvangen worden. We kunnen namelijk op verzoek van het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) aanvullend onderzoek doen op je materiaal om therapie verder te verfijnen.