3 vriendinnen bij de dokter voor een uitstrijkje, maar 3 verschillende facturen?

Plaatsingsdatum: 6-jan-2016 7:56:32

Ja, dat kan zeker. Ik spreek nu over de huidige periode 2015-2016, aangezien facturen afhankelijk zijn van beleidsmaatregelen.

Het Belgisch beleid heeft voor het uitstrijkje geopteerd voor een strikt zorgpad met preventieve uitstrijkjes en vervolguitstrijkjes.

Het preventieve uitstrijkje is volledig terugbetaald waardoor er dus geen remgeld meer betaald moet worden. Dit om de financiële drempel zo laag mogelijk te houden voor dit bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker. Dit kan slechts 1x per 3 kalenderjaren.

Het vervolguitstrijkje is naar aanleiding van een afwijking (klinisch of in het vorige uitstrijkje). Dit kan 2x per kalenderjaar. Het remgeld bedraagt ongeveer 5€.

Val je buiten beide regelingen dan kom je terecht in de basis cytologie. De tekst als onderbouwing: "Honorarium voor het cytopathologisch onderzoek voor het opzoeken van neoplastische cellen (zowel na uitstrijken en/of insluiten), van afnamen niet gespecifieerd in de verstrekkingen 588350 - 588361 en 588394 - 588405, ongeacht het aantal uitstrijkpreparaten en/of insluiten, per afname". Dit kan altijd afgenomen worden. Het remgeld bedraagt hier ongeveer 10€.

Een voorbeeldje om de vraag te beantwoorden: 3 vriendinnen gaan naar de dokter voor een uitstrijkje en ontvangen een verschillende factuur van de patholoog omdat het onderzoek onderliggend toch verschilt:

- vriendin A: werd opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek en heeft in 3 jaar nog geen uitstrijkje ondergaan. Factuur: 0€.

- vriendin B: had 6 maanden geleden een laaggradige afwijking en krijgt een vervolguitstrijke. Factuur: 5€.

- vriendin C: wenst een preventief uitstrijkje, maar had dit vorig jaar ook al gedaan. Factuur: 10€.

Opmerking: dit houdt nog geen rekening met een mogelijke aanvullende HPV test. Indien louter op verzoek van de patiënte tikt de rekening fors aan: +-65€ erbij. Indien de patholoog het vraag op basis van zijn diagnose en binnen het beleid, is enkel het remgeld verschuldigd (+-10-15€).