Zijn er supplementen op de pathologie AZ ZENO?

Plaatsingsdatum: 18-mei-2016 8:02:48

Sinds deze maand zijn er supplementen op de prestaties van de pathologie AZ ZENO voor patiënten op een 1-persoonskamer en mits ook effectief een pathologie prestatie is gebeurd.

Er is wat spraakverwarring in de media over supplementen. Per definitie zijn supplementen mogelijk op 1-persoonskamers voor alle prestaties van artsen op die kamer. Men wil de supplementen afschaffen op forfaitaire vergoedingen (maw vergoeding waar soms geen prestatie tegenover staat). Pathologie kent geen forfaitaire vergoedingen, waardoor supplementen sowieso niet zouden kunnen afgeschaft worden.

Onze afdeling pathologie werkt verder geconventioneerd en wij volgen dus de RIZIV tarieven. Indien een arts zich deconventioneert zijn de tarieven vrij. Dit zijn geen supplementen, maar gewoonweg andere tarieven waardoor de patiënt eventueel meer remgeld moet betalen. Deconventie is soms essentieel om binnen een praktijk voldoende uit de kosten te geraken. Zoals in de media gemeld is het uitstrijkje tegenwoordig in 90% van de pathologie laboratoria liquid based met betere en mooiere opbrengst van cellen, maar met gebruik van duurdere filters. De nomenclatuur blijft evenwel bij het oude uitstrijkje van glas, fixatief, PAP kleursel en dekglas en negeert de extra kost van 6€ per filter. Deze 6€ wordt vaak bij de patiënte gerecupereerd door (partiële) deconventie.